Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta herkkua

nokkonen resepti sitruunaiset nokkosletut villivihannekset

Sitruunaiset nokkosletut ovat ihania kevät- ja kesäherkkuja. Nokkosen satokausi alkaa joskus jo huhtikuun alkumetreillä ja jatkuu syyskuulle. Nokkosherkuista ylitse muiden on monilla nokkosletut, joita on yhtä monenlaisia kuin on kokkejakin. Minun omat suosikkini ovat olleet jo vuosia itämaiset nokkosletut. Niitä tulee tehtyä useita kertoja satokaudessa – myös talvella. Itämaisten nokkoslettujeni resepti päätyi viime kesän Etiketti-lehteen suosikkireseptiksikin.

Kokkailusta innostuneena on kuitenkin inspiroivaa kehitellä reseptejä. Sitruunaisten nokkoslettujen resepti syntyi hyvin nukutun yön jälkeen. Aamulla mieleeni pullahti ajatus, että nokkosen maku on mineraalinen, ja joskus jopa hieman liiankin maanläheinen. Se kaipaa raikastusta, ja sitähän saa sitruunasta. Näin syntyi uusi nokkosletturesepti.

Pientä twistiä lettujen makuun saa tillistä. Tilli ei suinkaan ole pelkän graavikalan, uusien perunoiden ja sillin maustaja. Tillillä rikastetut sitruunaiset nokkosletut voivatkin jatkossa kiriä uudeksi suosikikseni.

 

Sitruunaiset nokkosletut

4 dl kauramaitoa/mantelimaitoa

3 luomumunaa

2,5-3 dl gluteenitonta jauhoseosta/tattarijauhoja/mantelijauhoja

2,5 dl hienoksi silputtua ryöpättyä nokkosta (myös pakastettu nokkonen sopii)

ruususuolaa

limepippuria myllystä

puolen sitruunan mehu

2 rkl hienonnettua tilliä

voita/neitsytoliiviöljyä paistamiseen

 

Valmistus

Sekoita kauramaito/mantelimaito, hienoksi hakatut nokkoset ja munat ensin keskenään. Siivilöi joukkoon jauhot ja lisää sitruunanmehu, limepippuri ja hienonnettu tilli. Sekoita sähkövatkaimella hyvin sekaisin. Anna turvota puolisen tuntia.

Paista taikinasta pieniä lettuja kuumalla pannulla. Tarjoile esimerkiksi sitruunatahnan eli lemon curdin kera tai vaikka hummuksen kera.

Muista myös säilöä nokkosta

Syö keväästä syksyyn nokkosta eri muodoissa. Valmista lettuja, soppaa, muhennosta ja vaikka palak paneeria, jos itämaiset maut viehättävät. Pakasta ja kuivaa tuota ravintoainepommia myös talven varalle. Nokkosen puhtia antavaa voimaa tarvitaan marraskuun kaamoksessa.

Lisää herkullisia reseptejä löydät Hurmaava horta – ruokaa ja rohtoja villiyrteistä -kirjastani.