Kiitollisuus on supervoima

aivoterveys autuutta aivoille kiitollisuus kokonaisvaltainen hyvinvointi läsnäolo

Viimeiset asiat, joita ajattelen ennen nukahtamistani ovat niitä, joista olen kyseisenä päivänä ollut kiitollinen. Haen jokaisesta päivästä kolme kiitollisuuden aihetta ja nukahdan niiden luomaan onnellisuuden ja rauhallisuuden tilaan. Kiitollisuus todellakin rentouttaa ja saa hyvänolonhormoni endorfiinin ja onnellisuushormoni oksitosiinin virtaamaan. Tämä on todettu myös tieteellisesti.               

Olen vuosikausia kiitollisuutta harjoittaessani huomannut, että kiitollisuus värittää elämän positiiviseksi, vaikka arjessa olisikin ollut surun raskaita taakkoja ja ahdistavia kokemuksia. Kiitollisuus leväyttää sydämen seudun kiristävän vanteen auki, ja saa lihaksetkin rentoutumaan. Mieli kevenee ja tuskalliset asiat saavat uudenlaisia keveämpiä sävyjä.              

Kiitollisuuden harjoittaminen kuuluu aivojenhoitopalettiini. Kun elämä on kovaa ja armotonta, kiireistä ja kuormittavaa, olen havainnut aivojeni tarvitsevan armoa ja vastapainoa stressihormonien kortisolin ja adrenaliinin tykitykselle. Kiitollisuuden mukanaan tuoma hyvä olo on kuurausharja, jolla saan tasapainotettua aivojani ja kehoani.

 

 

Kiitollisuus kuuluu elämääni ja sitä harjoittamalla voin paremmin ja elän täydemmin. Näen selkeämmin arjen pieniä ihmeitä ja olen niille avoimemmin läsnä. Voin olla kiitollinen saunomisen antamasta rentoudesta, ihanasta teehetkestä ystäväni kanssa, yhteisestä puuhastelusta puutarhassa kumppanin kanssa ja kävelyretkistä läheiseen puistoon. Kiitollisuuden aiheet ovat arkisia ja yksinkertaisia, mutta niiden avulla arki näyttäytyy uudessa valossa. Arki ei ole harmaata höttöä ja raadantaa, vaan ihania valonpisaroita pullollaan olevaa tosielämää.

Kiitollisuus ja positiivisuuden harjoitteleminen kannattaa terveyden tähden. Kiitollisuus luo positiivisen latauksen elämään ja positiivisuuden voimassa on mahtia. Tutkimuksissa on havaittu, että onnelliset ja hyvinvoivat ihmiset kokevat kolme positiivista tunnetta jokaista negatiivista tunnetta kohtaan. Näin ollen kovien aikojen koittaessa positiivisesti virittynyt ihminen tuntee selviävänsä ja hallitsevansa elämäänsä paremmin.

 

 

Positiivinen esimies työpaikalla kylvää hyvää ja saa alaisensa viihtymään paremmin tiukkoinakin aikoina. Alaisten kiittäminen ja kannustaminen luovat hyvän hengen ja saavat viihtymään työpaikalla paremmin kuin isompi palkka. Negatiivinen ja ailahteleva esimies ja työpaikan huono ilmapiiri puolestaan heikentävät alaisten työkykyä, lisäävät alttiutta uupumiseen ja masentumiseen sekä voivat aiheuttaa erilaisia sydänoireita. Stressaavassa ja negatiivisessa ilmapiirissä työntekijöiden stressihormonit kortisoli ja adrenaliini kohoavat ja sydämen syke kiihtyy. Kun mieli on mustana ja negatiivisen myrkyn keskellä, keho alkaa oireilla monin eri tavoin.

Minua mietityttää, miksi meillä Suomessa kiittäminen, kannustaminen ja toisen kohottaminen ovat kortilla. Miksi emme osaa kylvää ilon ja kiitollisuuden siemeniä läheisillemme ihan joka päivä. Kun positiivisuus näkyy niin aivojen kuin kehon hyvinvointina ja jopa työmotivaation kasvuna, miksi kiittämistä, kannustamista ja kehumista pantataan?

 

 

Kiitollisuus ja positiivisuus tekevät ennen kaikkea hyvää ihmiselle itselleen. Niiden avulla pää pysyy kunnossa ja keho kehräävänä. Samalla kun hoidamme itseämme kiitollisuudella hoitamme muitakin ja levitämme ilonpisaroita ympärillemme.


Positiivisessa ilmapiirissä ja positiivisten ihmisten ympäröimänä on hyvä ja helppo hengittää. Ilma kiertää ja energia on keveää ja rakastavaa. Negatiivisessa ilmapiirissä ahdistaa, rintaa puristaa ja hengityskin takkuilee. Myrskyn merkit tuntuvat selkärangassa ja saavat varuilleen.

 

Tehdään siis palvelus itsellemme ja muillekin: aletaan kiittää ja kannustaa ja ollaan kiitollisia. Jokainen päivä on ainutkertainen mitä tahansa se tuokin tullessaan.

Lue lisää kiitollisuuden ja mielenvoimasta.