Pyhästä pihlajasta saa upeita juomia

pihlaja resepti villivihannekset

Olen hurahtanut pihlajaan! Niin suomalaiset kuin monet muut kansat ovat pitäneet pihlajaa pyhänä puuna. Kelteille pihlaja oli elämänpuu. Druidit taas suojasivat asuimistojaan pahoilta hengiltä istuttamalla pihlajia niiden ympärille.

Meillä Suomessa pihapuut olivat entisaikaan harvinaisia, sillä maata tarvittiin viljelykseen. Pihapiiriin valittiin usein vain yksi tai kaksi puuta ja monilla se oli pihlaja.

Pihapuuta pidettiin kotiväkenä, jopa rakkaana ystävänä. Mitä vanhempi puu, sen rakkaammaksi se muuttui. Vuosikymmeniä pihapiiriä koristaneella pihlajalla uskottiin olevan sielu ja sen kaatamisesta tiedettiin seuranneen ikävyyksiä talonväelle. Jos taas talon isäntä tai emäntä sairastuivat, oli puukin kitunut tai kärsinyt.

Näin kertoo Satu Guenat, joka on tehnyt pro gradu -tutkielman suomalaisten henkisestä suhteesta puihin. Haastattelin Satua parikymmentä vuotta sitten ja uskon, että yhä edelleen monilla suomalaisilla on syvä luontoyhteys ja suhde metsään ja puihin.

Pyhä suojelija

Omassa Kivimetsässäni Rääkkylän Haapasalmen kylässä on paljon pihlajia ja pidän niitä suuressa arvossa. Ne reunustavat tonttiani ja tarjoavat ilmiselvästi suojelusta minulle.

Pyhät on pihlajat pihalla, pyhä on kukka pihlajassa, marjaset sitä pyhemmät.

– Eino Leino –

Arvostan pihapiirini puita niin paljon, että pyydän puilta aina luvan ennen kuin kerään niiden lehtiä tai silmuja ruuaksi ja juomaksi. Metsäntyttönä tiedän, että luonto hoitaa ja hellii meitä, kunhan suhtaudumme siihen arvostavasti ja kunnioittavasti.

Lehdet ihania juomiin ja teehen

Olen vuosia jo hauduttanut teetä pihlajanlehdistä ja ceylonin kanelitangosta. Maku on ihana ja kanelin tuttuus ja lämmittävyys tuovat pihlajan maun ihanasti esiin.

Lisäksi olen aivan hurahtanut pihlajajuomaan, jota voi valmistaa myös pihlajansilmuista.

Pihlajanlehtijuoma

2 litraa pihlajanlehtiä

2 tl viinihappoa/sitruunahappoa

2 litraa kiehuvan kuumaa vettä

1 dl raakaruokosokeria liuotettuna kuumaan veteen

Valmistus:

Kaada kiehuvan kuuma vesi, johon on lisätty viinihappo/sitruunahappo, pihlajanlehtien päälle isoon kulhoon ja anna tekeytyä huoneenlämmössä yön yli. Poista lehdet ja liuota raakaruokosokeri kuumaan veteen ja lisää juomaan. Sekoita ja siivilöi ja maistele. Valmis juoma on kuin tiivistettä, josta saa noin 4-5 litraa ihanaa juhla- tai janojuomaa, kun siihen lisää kylmää vettä.

Juoma maistuu raikkaalta ja hieman karvasmanteliselta. Väriltään se on vaaleaa ja kaunista! Suosittelen lämpimästi.

HUOM! Muistathan, että puiden antimien kerääminen ja ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Saat kerätä puiden antimia omalta maalta ja tai maanomistajan luvalla.

Lisää ihania luonnonantimien käyttövinkkejä ja reseptejä saat Hurmaava horta – ruokaa ja rohtoja villiyrteistä -kirjastani.